Biorę pęczek koperku i robię aromatyczny sos. Pasuje do mięs i dań wegetariańskich

Dodano:
Danie z sosem koperkowym Źródło: Shutterstock / BajunkaCZ
Pyszny sos koperkowy to doskonały dodatek do obiadów i kolacji na ciepło. Pasuje do pulpetów, kotletów, ryb, ziemniaków i jajek.

Sos koperkowy na ciepło to jeden z najprostszych sosów. Robi się go nie tylko łatwo, ale i bardzo szybko. Potrzebujesz tylko jedną patelnię i kilka prostych składników.

Jak zrobić sos koperkowy na ciepło?

Bazą sosu jest słodka śmietanka wymieszana z mąką oraz bulion warzywny. Skąd wziąć taki bulion? Jeśli gotujesz zupy, warto zawsze część wywaru zamrozić w porcjach, aby mieć taki domowy bulion zawsze pod ręką. Ja czasem specjalnie gotuję gar esencjonalnego bulionu i mrożę duży zapas. Jeśli go jednak nie masz, śmiało zrób sos na bazie śmietanki i samej wody zamiast bulionu. Osobiście nie polecam tu bulionów w kostce, ale to oczywiście rzecz gustu i jeśli chcesz, można wykorzystać również taki. Jeśli robię sos na bazie wody, wówczas często oprócz czosnku, wrzucam też na patelnię posiekaną drobno małą cebulę.

Przy szykowaniu sosu ważne jest dokładne wymieszanie śmietanki z mąką: tak, aby nie było grudek. Potem już tylko wystarczy wymieszać wszystko na patelni i na koniec dodać świeży koperek.

Inspiracja: na bazie tego przepisu można zrobić też wyrazisty sos chrzanowy. Wówczas zamiast koperku dodaj do sosu 1-2 łyżki chrzanu.

Przepis: Sos koperkowy na ciepło

Idealny do jaj, mięs i innych dań.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
336 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKoperek posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Śmietankę wymieszaj z mąką.
  2. Robienie sosuNa patelni rozpuść masło i wrzuć czosnek. Smaż ok. minuty, dodaj bulion oraz śmietankę z mąką, wymieszaj wszystko dobrze. Dopraw sola, pieprzem gałką i gotuj, aż zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj koperek.

Do czego podać sos koperkowy na ciepło?

Sos koperkowy to idealny dodatek do wielu dań. Moje ulubione połączenie to ziemniaki i jajka ugotowane na twardo. Ale taki sos możesz też dodać do pulpetów (wege, mięsnych czy rybnych). Wówczas wrzuć gotowe pulpeciki do sosu i gotuj wszystko razem chwilę. Sos pasuje także do dań z ryżem, kaszą, kotletów jajecznych oraz ziemniaczanych. Dobrze smakuje z gotowanym mięsem. Można go też serwować z makaronem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...